Black Pencil

festival het groene geheim 2025 almere Black Pencil - fotograaf Joe Finch Photography
fotograaf Joe Finch Photography

Sacred Places

Veel componisten hebben door de eeuwen heen inspiratie gevonden in de natuur: landschapen, de zee of het geluid van de vogels liggen ten grondslag aan een aantal van de mooiste werken uit de muziekgeschiedenis. Rondom dit thema stelde Black Pencil een prikkelend programma samen, passend bij de unieke bezetting van het ensemble: blokfluit, panfluit, altviool, accordeon, slagwerk en elektronica. Het programma bevat meesterwerken van onder anderen Claude Debussy, François Couperin, BC Manjunath,  John Cage en Kate More. Ook op het programma: Almere 100 samen met Arnoud Noordegraaf (zonder VR).

Leuk weetje over deze video: dit zijn de generale repetities van de CD opname La Volta (no cuts, no edits!). Het stuk is van Thomas Morley (1557/58-1602) en heet The Lord Souches Maske (1598). Het is tevens de festival tune van Festival het Groene Geheim.

Programma Sacred Places

– Thomas Morley (1557/58-1602): The Lord Souches Maske (1598)                              

voor blokfluit, panfluit, altviool, accordeon, slagwerk (onze festival tune!)

– Arnoud Noordegraaf (1974): Almere 100 (2022) 

voor blokfluit, panfluit, altviool, accordeon, slagwerk, soundtrack, clicktrack en spreker (Arnoud)

– François Couperin (1668-1733): Le Rossignol en Amour (1722) 

voor blokfluit en glockenspiel

– Claude Debussy (1862-1918): Syrinx (1913)                                                                         

voor panfluit solo

– B.C. Manjunath (1976): Hari-hara-suta (2010)

voor contrabasblokfluit en cajón

– John Cage (1912-1992): Child of Tree (1975) 

voor cactus en plantaardige materialen

– Kate Moore (1979): Heide Midzomer (2019) 

voor blokfluit, panfluit, altviool, accordeon, slagwerk (marimba)

Special

Het stuk Child of Tree van John Cage is bedoeld om te worden uitgevoerd met plantaardig materiaal. Het publiek mag mooie groene materialen – die te vinden zijn op De Kemphaan – meenemen naar het concert. Black Pencils percussionist Enric Monfort zal proberen dit live te gebruiken tijdens het concert.

Over Black Pencil

Black Pencil is het stadsensemble van Almere. Een game changer band met meer dan duizend jaar muziekgeschiedenis als speelveld. De mogelijkheden van een enorme collectie blokfluiten, panfluiten, altviool, accordeon en percussie zijn eindeloos – net als de nieuwsgierigheid en fantasie van de vijf musici.

Het internationale ensemble, geworteld in Flevoland, is een graag geziene gast in klassieke concertzalen en op podia en festivals in Nederland, maar ook in Duitsland, Oostenrijk, Spanje, Ierland, Turkije, Denemarken, Indonesië en Venezuela. De musici organiseren eigen concertseries in Amsterdam en Almere en werken o.a. samen met andere gezelschappen, Land Art Flevoland en Schokland UNESCO Werelderfgoed.

Het ensemble daagt zichzelf voortdurend uit om nieuw werk te genereren en nodigt hiertoe vooraanstaande en nieuwe componisten uit, vanuit alle windstreken van de wereld. Met respect, kennis en verfijning wordt de mooiste muziek van haar historische plek getild en in een verfrissend nieuw daglicht gebracht. Sinds de oprichting van de groep in 2010 zijn er 500 nieuwe stukken gecomponeerd voor Black Pencil. De band heeft met succes verschillende albums uitgebracht. Recente projecten verbinden Black Pencil met de werelden van virtual reality, theater, dans en landschapskunst.

Jorge Isaac           (blokfluit)
Matthijs Koene    (panfluit)
Esra Pehlivanli     (altviool)
Marko Kassl         (accordeon)
Enric Monfort      (slagwerk)