Dutch String Collective


Klimaatsymfonie door Dutch String Collective

Naar buiten! De natuur in! Weg uit het vieze benauwde stinkende Wenen van 1800. De zachte lentezon voelen, het ontluikende groen zien. Dat moet Beethoven gedacht hebben toen hij de stad verliet om zijn 6de symfonie te schrijven. Hoe weergaloos mooi beschrijft Beethoven in zijn muziek zijn ervaringen in de natuur. Je voelt met hem de vreugde van de lentezon, de zwoele wind, je ruikt de aarde, de bloemen, de kruiden. Je hoort de vogels, de insecten, de regen en het onweer. Maar vooral vóel je zoveel, dankbaarheid voor alles wat er zomaar is, ieder jaar weer, jaar in jaar uit, eeuwen lang. 

Maar de natuur die Beethoven zo graag opzocht en die hem zo bekoorde, zal die wel blijven bestaan? Zal het over 200 jaar nog zo mooi, groen, en heerlijk zijn als toen Beethoven zich liet verleiden door de geuren en kleuren van de natuur? Nu worden beken overstromingen, zomerzon wordt bosbranden, vogels en insecten worden bedreigde biodiversiteit. We zijn al het waardevolle wat de aarde in zich bewaart aan het verkwisten, met desastreuze gevolgen. 

Als je luistert naar zijn muziek, dan voel je wat Beethoven voelde. En wanneer je dat ervaart, dan weet je wat het waard is. Dat we leven ín en ván de natuur. Dat we niet zonder kunnen, en dat we er verstandig en respectvol mee moeten omgaan. 

De musici van het Dutch String Collective willen met hun muziek een statement maken over de kwetsbaarheid van de natuur, en de noodzaak tot verandering. Daarom dopen zij de 6e symfonie van Beethoven om tot “Klimaatsymfonie”. De bewerking van de symfonie voor 6 strijkers is al tijdens Beethovens leven gemaakt opdat mensen van deze mooie bijzondere muziek kunnen genieten zonder dat je naar de concertzaal hoeft of een groot symfonieorkest tot je beschikking hebt. Precies goed om in de natuur uitgevoerd en beluisterd te worden!

Beethoven Symphonie nr 6 (“Pastorale”)

Allegro ma non troppo: Ontwaken van vrolijke gevoelens bij aankomst op het land
Andante molto mosso: Scène bij de beek
Allegro: Vrolijk samenzijn van de landmensen
Allegro: Onweer en storm
Allegretto: Herderslied – vreugde en dankbare gevoelens na de storm

Bezetting

Marieke de Bruijn, viool
Jacob Plooij, viool
Laura van der Stoep, altviool
Mark Mulder, altviool
Jos Teeken, cello
Marijn van Prooijen, contrabas



Over Dutch String Collective

Het Dutch String Collective is misschien wel het meest gehoorde ensemble van Nederland, door de vele filmscores die door hen zijn ingespeeld. Het begon 25 jaar geleden als een groepje strijkers met het inspelen van filmmuziek in een kleine opnamestudio. Vele jaren en vele films, projecten, cd’s en concerten later, is dit groepje uitgegroeid tot een ervaren veelzijdig multidisciplinair ensemble dat zowel bekend staat om zo vele uitstekende prestaties in de studio, als een niet te missen element op de Nederlandse concertpodia. 

Presentatie

Oprichter en leider van het Dutch String Collective is violiste Marieke de Bruijn. Na een carrière in orkesten en ensembles koos zij haar eigen weg en maakte zij voorstellingen voor kinderen en trad op met een pianotrio en tangokwartet. De ervaring die zij daarmee opdeed gebruikt zij nu in de voorstellingen en concerten met het Dutch String Collective. Zij gebruikt tekst en theaterelementen om het publiek handvatten te geven om te luisteren. Zo ontstaan theaterconcerten en muziektheatervoorstellingen die gekenmerkt worden door een geheel eigen presentatie. Onder haar leiding vinden ook de vele studiosessies plaats waar het Dutch String Collective voor gevraagd wordt. Hiervoor won zij de Humble Hero Award 2020. 

Blijven ontdekken

Op de podia worden avontuurlijke concerten gepresenteerd met een hele eigen invulling, van oude muziek tot hedendaagse composities. Met als gezamenlijk doel het presenteren van muziek op een inspirerende manier waarbij geen heilige huisjes bestaan en waar de inbreng van de individuele musici centraal staat. Blijven ontdekken en nieuwe dingen leren is een belangrijk onderdeel van het werk van het ensemble. Nieuwe componisten leren kennen en deze een kans geven hun muziek te laten horen. Speelstijlen onderzoeken, inspiratie zoeken en geven. Ook componeren de musici van het ensemble zelf. 

Achtergrond

De musici in het Dutch String Collective zijn strijkers met hun opleiding aan de conservatoria in Nederland met veel ervaring  en belangrijke posities in ensembles en orkesten. Daarnaast treden ze ook op als solist. Ook hebben de meeste musici zich verdiept in andere muziekstijlen zoals jazzmuziek, tango- en gypsymuziek en muziektheater. Componeren en soundproducing is ook onderdeel van hun vak. Uitvalsbasis is Splendor Amsterdam, waar Marieke verbonden is als musicus en waar vele crossverbanden gelegd worden met andere musici en componisten.