Programma 16 juni 2024

Meer informatie krijgt u bij onze informatiebalie op het Centrale Plein. Hieronder het gehele programma in vogelvlucht.

12.00 uur Opening en lunch op het Centrale Plein

Het festival start met de opening en een gezamenlijke lunch op het Centrale Plein. De wethouder Kunst en Cultuur van Almere Kees Ahles zal het festival officieel openen. In het kader van de Dag van de Componist georganiseerd door New Music NOW is er in Almere een stadscomponist aangewezen. In 2024 is dat Renske Vrolijk. Haar kersverse stadslied wordt bij de opening ten gehore gebracht door OperaFlevoland begeleid door Ensemble Black Pencil. De lunch wordt verzorgd door Pannenkoekenhuis De Kemphaan en heeft voor elk wat wils (van een stapel pannenkoeken, tot soep met een broodje). De lunch is apart te bestellen voor 10 euro.

13.00 uur Familievoorstelling ‘Tempo’ van Oorkaan in de Kapschuur van de Stadsboerderij

Wie het heeft over muziek, heeft het over tijd. En tijd is eindeloos, zeker als je zeven bent. Of zeven-en-een-half, bijna acht, volgende week, overmorgen, morgen, nog een nachtje slapen. En tijd verdwijnt wanneer je wordt meegezogen in een wereld vol verwondering. Ze lijkt dan het alleroneindigst. Tot het opeens voorbij is.

De leden van het Oorkaan Ensemble scheuren door de muzikale dimensie als ervaren game-avatars. Ze haasten, springen, botsen, rennen en komen weer tot stilstand. Maar wie bepaalt het tempo eigenlijk? De ritmes vliegen hen om de oren! Als dat maar goed gaat… Spelend met noten, akkoorden en elkaar maken we een reis door de muziek vol onverwachte wendingen en verrassende muzikale levels. We slaan linksaf, rechtsaf of missen een afslag maar komen altijd weer op hetzelfde spoor terecht.

Als meesters van hun muzikale controllers beheersen ze hun instrumenten tot in de puntjes, en spelen in ‘Tempo’ westers klassiek, gaande van Beethoven, Brahms en Vivaldi. Alsof dat nog niet genoeg is, ontsluiten ze ook nieuwe levels met hedendaags klassiek werk speciaal voor hen gecomponeerd door Martijn Padding.

13.00 uur Beate Loonstra op de Schapenweide

Harpiste Beate Loonstra speelt een programma op harp solo over doen en laten, storm, stilte en je eigen plek daarin. Zelf gecomponeerd, door Beate gearrangeerd óf speciaal voor haar geschreven: een afwisseling van levendige, filmische, opzwepende én verstillende muziekstukken. 

Beate Loonstra is een avontuurlijke harpiste: van cross-over tot klassiek, van improvisatie tot impressionisme, solo en samen. Ze studeerde aan de conservatoria van Utrecht en Londen. Haar spel is te beluisteren met gezelschappen zoals het Metropole Orkest, de Nationale Koren, Cappella Amsterdam, het Herz Ensemble van componiste Kate Moore en het Balthasar Neumann Orchester. Als muzikale duizendpoot is zij actief in binnen- en buitenland, op radio en televisie en op alternatieve locaties die ze omtovert tot een laagdrempelig podium. Ze componeert zelf nieuwe stukken voor de harp en tourde hiermee o.a. langs forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie (UNESCO Werelderfgoed). 

14.00 uur BOI AKIH op het Tribunepodium

BOI AKIH won dit seizoen de Boy Edgarprijs en is daarmee een zeer geëerde gast op het festival. “From and To Infinity” is een compositie van Niels Brouwer bestaande uit vier delen. Oorspronkelijk gecomponeerd voor het bamboefluitorkest Molucca Bamboowind Orchestra uit Ambon City – variërend van piccolo tot dubbele bas bamboefluiten – worden de stukken nu uitgevoerd door Nora Mulder op orgels. Voor het nieuwe zelfgetitelde album heeft Brouwer nieuwe arrangementen geschreven voor een unieke ensemble bestaande uit orgel, blokfluiten, kora, gitaar en zang.

15.00 uur Dutch String Collective op de Schapenweide

Dutch String Collective speelt de Klimaatsymfonie. Naar buiten! De natuur in! Weg uit het vieze benauwde stinkende Wenen van 1800. De zachte lentezon voelen, het ontluikende groen zien. Dat moet Beethoven gedacht hebben toen hij de stad verliet om zijn 6de symfonie te schrijven. Hoe weergaloos mooi beschrijft Beethoven in zijn muziek zijn ervaringen in de natuur. Je voelt met hem de vreugde van de lentezon, de zwoele wind, je ruikt de aarde, de bloemen, de kruiden. Je hoort de vogels, de insecten, de regen en het onweer. Maar vooral vóel je zoveel, dankbaarheid voor alles wat er zomaar is, ieder jaar weer, jaar in jaar uit, eeuwen lang.

16.00 uur Black Pencil op het Tribunepodium

Black Pencil is een game changer band met meer dan duizend jaar muziekgeschiedenis als speelveld. De mogelijkheden van een enorme collectie blokfluiten, panfluiten, altviool, accordeon en percussie zijn eindeloos – net als de nieuwsgierigheid en fantasie van de vijf musici.

Op het programma staat Come Out, Caioni! Stel je voor: op een kruispunt van Transsylvanische wegen legt een gretige liefhebber in de 17de eeuw een muzikale verzameling aan. ​Wat een opmerkelijk brede interesse had deze monnik Johannes Caioni! Zijn verzameling laat zich beluisteren als de playlist van iemand uit een welvarende en kosmopolitische streek. Wereldlijke liederen, Hongaarse en Roemeens volksdansen en dansen in West-Europese stijl, instrumentale stukken uit de barok en kerkelijke muziek. Daarnaast absolute meesterwerken van Claudio Monteverdi en Orlando Di Lasso. De rijkdom is overweldigend.

16.00 uur Ensemble Triptyque bij Pand van Stad & Natuur (zitplaatsen beperkt, u kunt ook staan rond de vijver)

Ensemble Triptyque brengt een origineel en gevarieerd programma waarbij de klanken van harp, fluit en cello samensmelten in mooie melodieën. Zo spelen zij onder andere muziek van de componisten Glinka, Ibert, Debussy, Foote en Piazolla. Thema’s als liefde, kindertijd, en natuur worden tot klank gebracht. Tijdens het concert zullen Merle van der Lijke-harp (18), Sarah van der Lijke-fluit (16) en Fama Koning-cello (18) alle stukken die zij gaan spelen verder toelichten. Wat hen bindt is dat zij alle drie mochten soleren op het Kinderprinsengrachtconcert, laureaten zijn van verschillende klassieke muziekconcoursen en als jonge held van Paul te gast waren bij Podium Witteman.  

13.00 – 16.00 uur Stad & Natuur Workshops in het Pand van Stad & Natuur

Op De Kemphaan bevindt zich de organisatie Stad & Natuur. In het festival verzorgen zij twee workshops voor jong en oud:

Beleef de natuur op een manier die je oren niet zullen geloven! Ga mee met de Buiten(w)eter van Stad & Natuur op een unieke excursie in het Zintuigenbos. Speciaal voor dit festival verzorgt hij twee keer een uur durende rondleiding waarbij het zintuig ‘horen’ centraal staat. Samen luister je naar de harmonieuze klanken van de natuur die perfect samengaan met klassieke muziek. Je ontdekt hoe geluiden ons verbinden met de omgeving. Daarnaast deelt de Buiten(w)eter ook fascinerende natuurweetjes. Deze wandeling is gepland om 14.00 uur en om 15.00 uur (max 15 deelnemers, vol is vol).

Daarnaast zijn er drie workshops instrumenten maken voor de kids van 13.00 – 16.00 uur, elk van drie kwartier (max. 10 deelnemers, vol is vol). Kom en ontdek het ritme van de natuur bij de creatieve workshop. Kinderen van alle leeftijden zijn welkom om zelf een muziekinstrument te maken van karton. In deze workshop leidt de workshopleider van Kleur in Cultuur je door het proces heen om een uniek muziekinstrument te creëren. Laat je fantasie de vrije loop en versier je instrument met natuurlijke materialen om het jouw persoonlijke touch te geven.


13.00 – 17.00 uur Apollo Ensemble op het Lindeveld

De gehele middag is de installatie te bezoeken van het Apollo Ensemble.

Kom naar het Lindeveld en neem plaats op een van de stoelen bij de installatie van het Apollo Ensemble. Met een koptelefoon op luister én kijk je heerlijk ongestoord naar speciale passiemuziek, gecomponeerd door Händel, Keiser en Telemann op teksten van Barthold Brockes. Het Apollo Ensemble nam deze bijzondere muziek op met beeld en geluid. 

Deze passies waren niet bedoeld voor in een kerk, maar juist erbuiten. Daarom beleef je vandaag passie in het groene geheim! Schuif de hele middag aan bij deze ‘silent disco‘.


Centrale plein

Tribunepodium

Schapenweide

Kapschuur

Stad & Natuur

Lindeveld