Trio Izhar Elias, Joachim Eijlander, Quirine Scheffers

Izhar Elias trio - Festival Groene Geheim 2025 - fotograaf Merlijn Doomernik en Fotograaf Antim
credits Merlijn Doomernik

Romanza Andaluza

Quirine Scheffers – viool

Izhar Elias – gitaar

Joachim Eijlander – cello

De warme klanken van de cello, de expressieve viool en de typische Spaanse klanken van de gitaar vormen de basis voor een bijzondere samenwerking tussen violiste Quirine Scheffers, cellist Joachim Eijlander en gitarist Izhar Elias. Het is een heerlijke Spaans programma met uit drie eeuwen Spaans repertoire. De muziek van Gaspar Cassadó klinkt warmbloedig en opzwepend. In 2020 hebben Joachim en Izhar stukken van hem op CD gezet. Dit album, “Dark Fire”, kreeg lovende kritiek, o.a. 4 sterren in NRC en NRC next. Het van oorsprong Spaanse akkoordenschema Folia klinkt in een spectaculaire trio versie van Corelli.

En muziek van Manuel De Falla mag natuurlijk niet ontbreken in dit temperamentvolle concert.

Programma

G. Cassadó (1887-1966) – Requiebros

M. de Falla (1876-1946) – Danse Espagnole, uit: La Vida Breve

F. Tárrega (1852-1909) – Capricho Árabe

A. Corelli (1653-1713): La Folia

P. de Sarasate (1844-1908): Romanza Andaluza

M. De Falla (1876-1946): Canciones Populares Españolas

– El paño moruno

– Asturiana

– Jota

– Nana

– Cancion

– Polo

Festival het Groene Geheim 2025- Trio Izhar Elias Fotograaf Merlijn Doomernik
Fotograaf Merlijn Doomernik

Izhar Elias (barokgitaar)

Met gevoel voor stijl, timing, kleur en diepgang ontstijgt Izhar Elias zijn instrument.’ (Dagblad Trouw)

OUDE MUZIEK — KAMERMUZIEK — NIEUWE MUZIEK

Izhar Elias is een van de meest veelzijdige gitaristen van dit moment. Zijn poëtische stijl en grensverleggende programmering is gefundeerd op uitgebreide verdieping in de historische uitvoeringspraktijk (renaissance, barok en vroeg 19e eeuw), de kamermuziek en de hedendaagse muziek gecombineerd met multimedia. Izhar gaf tal van concerten in Europa, Rusland, Zuid-Oost Azië, Australië en de VS.

Hij ontving de prestigieuze Nederlandse Muziekprijs, de hoogste staatsonderscheiding die aan een musicus, werkzaam in de klassieke muziek, kan worden uitgereikt. Als solist werkte hij met orkesten als het Residentie Orkest, Radio Philharmonisch Orkest, Nederlands Kamerorkest en Amsterdam Sinfonietta. Sinds september 2019 is Izhar als docent verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam.

Izhar Elias heeft een indrukwekkend aantal albums op zijn naam.

Izhar studeerde aan de conservatoria van Groningen en Den Haag, bij het Groningen Guitar Duo en bij Zoran Dukic. Hij volgde een opleiding aan de ‘Accademia di Studi Superiori l´Ottocento’ bij Carlo Barone in Italië (uitvoeringspraktijk 19e eeuwse muziek). Van William Carter, Adrián Rodriguez van der Spoel en Lex Eisenhardt kreeg hij lessen barokgitaar. Van de violist Kees Hendrikse kreeg hij interpretatielessen.

Festival het Groene Geheim 2025- Joachim Eijlander

Joachim Eijlander (cello)

“…great sense of fantasy and eloquence”
“…detailed but informed, instinctive response that allows for spontaneity”
The Strad magazine, januari 2016

Joachim Eijlander treedt op als solist en kamermusicus in Europa, Azië en de Verenigde Staten. Joachim heeft opgetreden met ensembles en musici als het Borodin kwartet, Lisa Larsson, Robert Holl, Randall Scarlata, Inon Barnatan, Karl Leister en Godfried Hoogeveen. Joachim werkte samen met componisten Henri Dutilleux, György Kurtag, Sofia Gubaidulina, Louis Andriessen en Joey Roukens.

Hij is sinds 2019 hoofdvakleraar Cello aan Codarts Rotterdam en vakgroepvertegenwoordiger lage strijkers aan hetzelfde instituut. Daarnaast is hij sinds 2021 professeur de violoncelle aan het Conservatoire royal national supérieur de musique et de pédagogie in Namur.

Joachim is terugkerende gast op internationale festivals zoals in Sitka Alaska en El Paso Texas (VS), Prussia Cove (GB), Schleswig-Holstein en Mecklenburg-Vorpommern (D). Als solist trad hij op met onder andere het Nationaal Symfonie Orkest van Oekraïne,  het Lviv Philharmonisch orkest, het Chernihiv Philharmonisch orkest, de Roemeense Staatsphilharmonie TirguMures, Csikszereda Chamber Orchestra en verschillende festivalorkesten.

Joachim richtte in 2000 het Rubens kwartet op en speelde tot 2015 in dit internationaal prijswinnend ensemble. Hij trad met dit kwartet op in het Concertgebouw Amsterdam, Tonhalle Zürich, Philadelphia Chamber Music Society, Berliner Philharmonie, Konzerthaus Berlin, Dôme des Invalides Parijs en Rudolphinum Praag.

Joachim bespeelt een exceptioneel instrument uit 1755, gemaakt door een anonieme Tiroolse vioolbouwer in Rome.

Festival het Groene Geheim 2025- Quirine Scheffers - Fotograaf Antim
Fotograaf Antim

Quirine Scheffers (viool)

Quirine Scheffers is plaatsvervangend 1e concertmeester van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Voorheen was ze 2e concertmeester van de Radio Kamer Filharmonie. Tevens is ze regelmatig gastconcertmeester bij andere orkesten, zoals het NKO, Antwerp Symphony, het NNO en het Gelders Orkest met wie ze ook solistisch optrad.

Als voormalig eerste violiste van het Rubens Kwartet was Quirine Scheffers prijswinnaar van vele internationale concoursen waaronder “Prague Spring” en “Schubert en Modern” te Graz. Het kwartet ontving tevens de prestigieuze “Kersjes van de Groenekan prijs”.

Ze trad zowel solistisch als in kamermuziekverband op in o.a. het Concertgebouw Amsterdam, De Tonhalle Zürich en het Konzerthaus en de Filharmonie in Berlijn. Concerttournees volgden naar Frankrijk, Italië, Portugal, Engeland, Slovenië, Roemenië en Polen. Haar vaste kamermuziekpartners zijn: Izhar Elias, Gwyneth Wentink en Lars Wouters van den Oudenweijer. Ze is ook regelmatig te gast bij het Orlando Festival, Peter de Grote Festival, Storioni Festival, Schleswig-Holstein en Mecklenburg-Vorpommern Festival (D), in samenwerking met musici als Liza Ferschtman, Amihai Grosz, Ronald Brautigam en het Borodin Quartet. Sinds 2009 is Quirine primarius van het Daniel Kwartet en violiste van het Brunsvik String Trio.

Naast haar concertpraktijk legt Quirine zich toe op het begeleiden van jong talent. Zo werkte ze samen met de bekende vioolpedagoge Coosje Wijzenbeek. Ze is ook regelmatig jurylid bij het Prinses Christina Concours en het Nederlands Vioolconcours. Ze is bovendien sinds 2019 verbonden als docent kamermuziek aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag.

Quirine bespeelt een viool gebouwd door Giovanni Battista Guadagnini (1769, Parma).